Van-e értelme a téli-tavaszi tengerparti utaknak a Földközi-tenger vidékén?

Ez a kérdés gyakran felmerül hiszen ilyenkor ezek nevetségesen olcsón foglalhatók, de szerintem abszolút egyéni felfogásról szól a történet. Aki beleássa magát a lehetséges felszíni látnivalókba, aki szívesen barangol városokban és vidéken, aki ismerkedne a helyi kultúrával, az jól fogja magát érezni Korfun novemberben vagy Mallorcán januárban. Az viszont tény, olyan helyet kell választani, ahol van is mit nézni, nem pedig csak egy kihalt, bezárt éttermekkel teli turistavárosban kellene programot találni- mind tudjuk, milyen látványosságokat kínál például Siófok télen.

A fürdéssel csak bátraknak érdemes próbálkozni, és nem csak azért, mert a víz 20-21 fokos vagy kevesebb. A felszínen is hűvös az idő, az ember nem tud átmelegedni akkor se, ha pár percig bevállalja a lubickolást. Hiába mondjuk, jó lesz az a 20 fokos víz, készüljünk fel a többi programból, látnivalóból. Megjegyzem, sokan nem tudják, de jellemző, hogy októberben melegebb a víz mint májusban, tehát ha már strandolna valaki, inkább késő ősszel menjen mint tavasszal. Kirándulni viszont ekkor is kiváló.

Általában az egyéni utazásszervezés arról szól, hogy az ember megcsinálja a "házi feladatot", tehát előre készül minden eshetőségre. Először is: tájékozódjunk! Amikor találunk egy szimpatikus időszakra szóló repjegyet, keressünk rá, adott hónapban milyen felszíni- és vízhőmérséklet jellemző. Kis trükk: egy szigeten belülk érdemes megnézni egymással átellenes oldalon is az értékeket, mert bizony van, ahol 2-3 fok különbség is lehet. Nyáron mindegy, ősszel nagyon nem. Ezt figyelembe vehetjük a szállásfoglalásnál.

Apropó, szállás. Próbáljunk utánajárni, a hotel vagy apartman hol van. Ha mindentől távol, ráadásul a víz is hideg, akkor ott sok időt nem fogunk tölteni. Ez is lehet jó, ha kifejezetten olcsó, és mellé bérlünk egy autót, így kedvezőbb árú lehet a barangolás. Ha viszont nem akarunk annyit mozogni, olyan helyre menjünk, ahol télen is van élet, nyitva vannak a boltok, éttermek, programszervezők. Jó példa erre Cipruson Lárnaka és Ayia Napa: előbbi télen is élő város, utóbbi kihalt. A tervezett látnivalók távolsága sem mindegy- mivel nem a strandon töltjük az időt, fontosabb utóbbi távolságánál a más jellegű érdekességeké. Ha pedig a fürdésről nem tudunk lemondani, derítsük ki, a hotelnek van-e medencéje, és az fűtött-e!

Jegyzeteljük ki előre, mi az, ami érdekes lehet adott úti célon. Könyvet ma már kevesen vesznek ilyen témában, az internet tele van forrásokkal. De ne csak azt nézzük meg, mi minden érdekesség van arra, azt is derítsük ki, szezonon kívül nem változik-e a nyitvatartás drasztikusan! Annál idegesítőbb alig lehet, amikor egy sziget egyetlen értelmesnek tűnő felszíni látnivalója van bezárva...

Ha valaki a barangolásra szavaz, akkor kalkulálja ki, hány napot és hogy akar mozogni. A szállásoknál nézze meg, a tömegközlekedés megoldható-e, vagy kínosan hosszú gyaloglások várnak egy buszmegállóig. Sokszor előfordul, hogy a legjobban az éri meg, ha már a reptéren autót bérlünk, és utolsó nap ott is adjuk le. Nincs reptéri transzfer költség, és biztosan a saját tempónkban kalandozhatunk.

Legyünk bátrak, térjünk le a szokásos utakról, ha látunk valami érdekeset. Szezonon kívül bőven van időnk belekóstolni a helyiek életébe. Pont ezért lehet akár airbnb szállásban is gondolkodni, mert talán távolabb esik a tengerparttól, de közelebb leszünk magukhoz az emberekhez. Ez rengeteg új élményt adhat.

Mindezekkel együtt is, egy téli nyaralás itt Európában biztos, hogy kompromisszumok kötésével jár együtt. Ezt figyelembe kell venni- akinek évi egy hét utazásra futja, és azt mindenképpen pancsolással, strandolással akarja tölteni, ne csábuljon el a roppant nyomott áraktól, hiszen azt nem kaphatja, amire igazán vágyik. Tudom, helyben aztán kiderülhet, ez is élménygazdag dolog, de én akkor se beszélnék rá valaki csak azért ilyenre, mert nagyon olcsó. Ha csak ismerkedni akar az utószezoni világgal, akkor arra lehet, hogy ultraolcsó hosszú hétvége is elég. Ha bejön, jövőre lehet hosszabbat keresni, ha nem, tudjuk, mi az, ami nekünk nem való...