Olcsón elérhető úti célok Budapestről, ahol élvezhetjük kicsit a téli napsütést.

Ez a kis összeállítás a jelenlegi fapados kínálatból válogat. Noha a Földközi-tenger térségében tél van, azért akadnak olyan pontok, ahol még mindig kiváló az idő, és a repjegy sem túlságosan drága. A teljesség igénye nélkül néhányat ajánlok, kiemelve a pozitívumokat és a negatívumokat.

Ciprus

Közvetlen repülőjárat megy Páfoszba és Larnakába is, tehát még válogatni is lehet. Az idő tavaszias, az eső ritka, tehát az ország jó választás pár napos feltöltődésre. Pozitívuma az, hogy könnyű közlekedni (autót bérelni, buszozni egyaránt lehetséges), a szállások nyomott árúak, vannak látnivalók is. Ami pedig külön kiemelendő: EU-ország, nem kell vízum, fizethetünk a megszokott euróban, s úgy általában európai környezetben érezhetjük magunkat. Szintén előny, hogy a repjegyek között akadnak nagyon kedvező árúak. A tenger viszont már nem csábít fürdésre, tehát akit csak a strand érdekel, nem jár itt jól.

Ez egy ideális hely akkor, ha csak 3-4 napunk van, és olyan helyre mennénk, ahol semmiféle bürokratikus akadály nem jellemző. Itt nem kell soha sietni, bele lehet lazulni a pihenésbe. Az ára pedig kifejezetten megfizethető egy larnakai kiruccanásnak- gyakorlatilag egy vidéki wellness-hétvégével mérhető össze a költség és a szervezés bonyolultsága.

Kanári-szigetek

Nem nagyon van olyan úti cél, ami több természeti látnivalót kínál, mint ez a szigetcsoport. Fantasztikus tájak, lenyűgöző tengerpartok, hegyi kalandozások- nagyon változatos helyeken lehet kirándulni, de lehet bálnaleshez is csatlakozni. Ókori emlékhelyeket viszont ne is nagyon keressünk. Pozitívum, hogy 1-2 fokkal melegebb az Atlanti-óceán télen, mint a Földközi-tenger, ám igen gyakran haragos is. A szigetek északi oldalán lakva sokszor lehet esőbe belefutni. Az autóbérlés megfizethető, a szállások nemkülönben.

Ami negatívum, az az, hogy csak bizonyos szigetekre, bizonyos időpontokra lehet valamivel olcsóbb jegyeket elcsípni, Tenerife vagy Gran Canaria szinte biztosan drágább, mint a többi fapados úti cél. Éppen ezért hosszú hétvégékre nem ez a legjobb alternatíva. Akik egy hétre el tudnak szakadni, szeretnek kalandos tájakon autózni, önállóan felfedezni a természeti szépségeket, azoknak nagyszerű választás a szigetcsoport bármely tagja.

Izrael

A Vörös-tenger partján levő Eilatba két fapados is repül, a jegyárak több, mint kedvezőek. Viszont értelemszerűen komolyabb az ellenőrzés ki- és belépésnél, mint az EU-ban. Eilat város kellemes, kiépített, viszont például a szomszédos Egyiptomnál drágább. (Ezért többen nem is maradnak Eilatban, hanem a reptérről egyből az egyiptomi határra mennek, és ott nyaralnak. Ez is megfontolandó alternatíva.) A Vörös-tenger még január-februárban is elfogadhatóan meleg egy rövid csobbanásra, de vannak, akiknek már túl hűvös ilyenkor. Viszont a korallzátonyok miatt mindenképpen több a látnivaló, ha valaki búvárkodni szeretne.

Az ország nagy vonzereje abban rejlik, hogy Eilatból kiindulva nagyon szép túrákat tehetünk, például a Holt-tengerbe vagy Jeruzsálembe. Az viszont ellene szól, hogy Izrael egyértelműen nem számít olcsó országnak. Annak ajánlható, aki a 3-4 napba szeretne minőségi tengerparti és kulturális programot is belevenni, és nem zavarja, hogy erre az olcsó repjegyár többszörösét kell elköltenie.

Jordánia

Kicsit kilóg a sorból, mert közvetlen járat nem a tengerpartra, hanem a fővárosba van. Ammanból pedig 4-5 órás út a Vörös-tenger partján fekvő Aqaba város. Ezt az utat tehát még hozzá kell számolni az eljutáshoz. Az olcsó repjegyár kedvező, viszont a belépési vízum egyáltalán nem az, ezzel szintén kalkulálni kell. Ez a két tényező inkább ellene szól.

A Vörös-tenger hőmérséklete, látnivalói olyanok, mint a szomszédos Eilatban, tehát még a téli hónapkban is jó itt strandolni. Aqaba városban rengeteg a szállás, az étterem, kellemesen eltölthető itt pár nap. Nagyon hasonló Izraelhez abban Jordánia, hogy Aqabából remek kirándulások tehetők Wadi Rumba vagy Petra romvárosába, tehát aki ilyen programok iránt érdeklődik, nem csalódik. Viszont sajnos az elmúlt években megdrágult az ország, nem lehet már nagyon nyomott árakkal kalkulálni. És az is előfordulhat, hogy az ország belsejébe tett túrákat elmossa a télen ott előforduló rossz időjárás. Összességében izgalmas, szép utazási lehetőséget kínál Jordánia, de ne az olcsó repjegyből induljunk ki, mert a végén jóval magasabb lesz a teljes költség.

Málta

Ciprushoz hasonló úti cél, csak télen még egy árnyalattal hűvösebb vízzel- tengerbe kevesen merészkednek. Ha ez fontos szempont, semmiképpen se ezt válaszd. Kifoghatók jó repjegyárak, EU-országként nincsenek különösebb bürokratikus eljárások. 

A téli időszak nagy előnye, hogy az ismertebb felszíni látványosságoknál, mint a híres őskori romok, vagy a keresztes lovagok erődítménye, nem kell zsúfoltságra számítani. Akit ezek a programok hoznak lázba, azoknek jó választás január vagy február, viszont a tengert inkább csak távolról fogják csodálni...

Marokkó

Agadirba és Marrakesbe van közvetlen járat Budapestről. Ez egy izgalmas kultúrájú arab ország, amit sokan nagyon szeretnek. Nem annyira a strandimádóknak ajánlható télen, hanem azoknak, akik belefeledkeznének ebbe a számunkra kicsit idegen világba Afrika északnyugati csücskén. Vízum magyar turistáknak nem kell, a repjegy is megfizethető (néha kifejezetten olcsó), tehát érdemes számba venni mint úti célt.

Akik viszont nem igazán szeretik az arab világban jellemző nyomulást, a turisták folyamatos zaklatását ajánlatokkal, a helyi konyhát, azok számára aligha vonzó hely. Kell egy kis kalandvágy hozzá, azoknak jó, akik kicsit kiszakadnának a szokásos mediterrán nyaralóhelyek világából, szívesen néznének szét a helyi bazárokban, kóstolnák meg a híres marokkói konyha finomságait.