Ezért utazz a Basel-Mulhouse-Freiburg reptérre.

A csapból is olcsó repjegyárak folynak, mát hatezer forinttól lehet retúr utazást találni. De nem azért utazunk, hogy a reptéren töltsünk pár napot, hanem valamit szeretnénk látni az úti célból is. Míg Róma, London vagy Párizs esetében elég nyilvánvaló, mit kellene megnézni, bőven akad hely, ami alig ismert mifelénk. Ezért néhány, olcsó elérhető reptér esetében vázolok fel jó programlehetőségeket, hogy érdemes legyen megfontolni az utazást.

Basel-Mulhouse-Freiburg repterében az az érdekes, hogy igen olcsó elérhető Budapestről és Debrecenből is. Furcsa lehet a hosszú név, de teljesen indokolt, mert a francia területen, de a svájci és a német határtól ugrásnyira levő reptér ehhez a három városhoz van közel.

Furcsa lehet, hogy a reptér egyik kijárata a francia, a másik a svájci oldalra nyílik, de nem bonyolítják túl az ellenőrzéseket. Közlekedni minden irányba busszal lehet és érdemes. A svájci Basel városa rövid utazással elérhető, és ha reggeli géppel megyünk, akkor érdemes itt eltölteni egy fél napot. Az óvárosban feltétlenül érdemes sétálni egyet, van több művészeti, történeti múzeum. 

Aki a francia részt teljesen kihagyja (bár ezt nem javaslom), Baselben vehet magának vonatjegyet, és rövid utazással Svájc legszebb tájaira is eljuthat, hiszen a hegyek igazán nincsenek messze. Aki Baselben marad, és kellően kalandvágyó, a melegebb napokon kipróbálhatja a megmártózást a folyóban, vannak, akik úgy közlekednek, hogy sodortatják magukat.

A francia oldalon a legközelebbi nagyváros Mulhouse. A kellemes hangulatú belvárosban el lehet tölteni pár órát, de aligha vesz azért bárki repjegyet, hogy pont ide jusson  el. Ami miatt mégis érdemes becélozni, az két európai hírű múzeum. Az egyik Európa egyik legnagyobb és leglátványosabb vasúti múzeuma, ahol egy gondosean megtervezett útvonalat bejárva lehet megismerkedni a vasút történelmével. A felnőtt belépő ára 12 euro.

A másik múzeum igazi különlegesség. A Cite de l'Automobile a Schlumpf család egykori autógyűjteményének legszebb darabjait vonultatja fel, autórajongók számára kötelező. Elsősorban a harmincas, negyvenes évek luxusautóit lehet megnézni, félig Bugatti modelleket, emellett az autógyártás hőskorából is sok a modell, rengeteg a versenyautó. A francia kötődésű Forma 1-es autók mellett megannyi más izgalmas néznivaló is akad itt, a belépő 13 euróba kerül.

Mulhouse-tól csak fél órányi vonatozás Colmar kisvárosa. Az állomástól csak egy rövid séta a képeslapokról jól ismert elzászi stílusú belváros, a mindent átszövő csatornákkal, a folyó mellett álló színes házakkal. Érdemes befizetni egy csónaktúrára, megkóstolni a helyi fogások közül valamit és inni egy pohár bort. Aki autót bérel, a turisták által kevésbé látogatott, de szintén hangulatos környékbeli városkákba is könnyen eljuthat.

2-3-4 éjszakára bőven elegendő program is van a Basel-Mulhouse-Freiburg reptér környékén- és a németországi látnivalók még szóba sem kerültek, pedig ott is akad, például az óváros. A közlekedés kiváló, busz és vonat is rendelkezésre áll, a tömegközlekedés szintén hatékony és megfizethető. Akit Svájc érdekel jobban, az Baselben (vagy kicsit odébb) ütheti fel a bázisát, aki a francia oldalon nézne meg mindent, annak Mulhouse jó választás. Aki bele szeretne lazulni az elzászi hangulatba, az Colmarban is kereshet egy kellemes AirBnB szállást. Még csak nem is drágák azok se, amik az óváros szívében vannak. 

Utazni gyakorlatilag egész évben lehet, a zárt múzeumok meglátogatásánál mindegy, és Svájc télen különösen gyönyörű. Ám aki a sétálgatást szereti, annak remek választás lehet tavasztól őszig bármikor az elzászi kiruccanás.

A Wizzair repül a Basel-Mulhouse-Freiburg reptérre, az árak egész évben nyomottak. Budapestről kétnaponta, illetve nyáron hét közepén naponta vannak gépek, míg Debrecenből heti két járatra lehet jegyet venni.