Kisokos egzotikus utak önálló szervezéséhez.

A szemed elé kerül egy visszautasíthatatlannak tűnő ajánlat, repjegy és szállás Bali vagy Phuket szigetére, "csak ennyiért???" kommentárral. Az ár elsőre tényleg meghökkentően jónak tűnik, kezdesz elcsábulni- aztán legyintesz, biztos van benne valami buktató, egyébként se jöhet össze.

Pedig néha megéri álmodozni. Ez a cikk arról szól, hogy mi van, ha mégis belevágnál a szervezésbe, honnan kellene indítani az egészet. Azt már most le kell szögezzem, az önálló utazásnál nem spórolhatod meg a nyelvtudást- vannak oldalak, ahol elboldogulsz a magyarral, de amint kiértél külföldre, már szükség lesz legalább egy alapfokú angolra.

Szerintem az első mindig az, hogy szeress utazni, érdekeljen a nagyvilág, és így legyen pár vágyott úti célod. Ez nagyon alapvetőnek, már-már hülyeségnek hangzik, pedig fontos. Az, hogy a fentebb már említett Bali sok embernek vonzó, egyáltalán nem jelenti azt, hogy neked nem tetszene jobban Izland vagy Kuba. Szóval az tud gyorsan lecsapni egy lehetőségre, aki tudja, adott helyen neki mi az érdekes. Olvass utazási cikkeket, beszámolókat, nézz ilyen jellegű műsorokat, és lehetőleg úgy tájékozódj, hogy ne csak a "napos oldalt" ismerd, hanem az árnyoldalakat is.

Szóval fejben már megvan a lista a helyekről, ahova nagyon elutaznál, és akkor látsz egy jó ajánlatot. Hogyan tovább? Eddig csak általánosságban tájékozódtál, most kezdj el a konkrétumokra koncentrálni. A legtöbb feldobott ajánlatban ár tekintében buktató nincs, nem rakódnak rá többszörös plusz költségek- tehát ettől pont nem kell tartani. 

Van, ami ennél izgalmasabb. A repülőjegy-ajánlatoknál általában vagy konkrét napok, vagy egy időszak van megadva, amikor jó az ár. Olvass utána, hogy akkor milyen adott helyen az időjárás! Az "egzotikus sziget" nem jelenti azt, hogy örökké szuper az idő, sajnos. Az esős évszak bizony elmoshat programokat, például. És ha még mindig hitetlenkedsz, kérdezd meg magadtól: ha egy japán turista szeretne a Balatonnál nyaralni, mernéd neki azt mondani, hogy február éppen olyan jó ott mint július? Máshol ugyanúgy vannak szélsőségek, mint például a Karib-tengeren az őszi hurrikánszezon.

Ha az olcsó lehetőség attól olcsó, hogy kedvezőtlen időszakban kellene utazni, akkor azért megfontolandó. A mi élethelyzetünk ritkán olyan, hogy évente három-négy különleges utazásunk lehet- ha életedben egyszer juthatsz el egy csodaszép, de alapvetően drága úti célra, menj akkor, amikor ott a legjobbak a körülmények, és a legtöbbet hozhatod ki az útból. A rossz évszakban kompromisszumot kell kötni, és elárulom, nem fogsz 70-80 százalékot spórolni, hanem maximum 20-at. Személyes véleményem szerint ennyiért nem éri meg.

A következő lépés az, hogy ha az ajánlatban van szállás is, utánanézel. Barátod lehet a Tripadvisor a sok értékeléssel, bár azt kell mondjam, annyi semmitmondó vélemény van, ami közé beesik egy-két ledorongoló, hogy azzal nem jutsz messzire. Az én alapszabályom: az olyan úti célokon, ahol a programok miatt sokat vagyok távol a szállástól, beérem a szerényebb helyekkel, ahol viszont sok időt töltök, ott érdekel, milyen az étterem, a medence, közel van-e a jó stand. 

Ez már átvezet ahhoz a részhez, amikor kitalálod, tulajdonképpen mit is akarsz csinálni a nyaralásod alatt. Dönthetsz úgy, hogy csak strandolsz- a sziget belső részén levő szállás erre nem lesz jó, hiába pofátlanul olcsó. Ha szörfözni akarsz, de az arra nem alkalmas partszakaszon kötsz ki, nagyon bosszús leszel. A javaslatom az, hogy olvass minél több oldalon az izgalmasabb programlehetőségekről, kirándulásokról. (Erre például jó a Tripadvisor, ahol listázzák a legjobb lehetőségeket és legszebb látnivalalükat.) Mert ez bizony jelentősen be fogja határolni, hol érdemes megszállni. Bali például egyáltalán nem annyira kis sziget, nagyon-nagyon nem mindegy, hogy keleten vagy nyugaton lesz a bázisod. 

Tegyük fel, elvégezted ezt a házi feladatot. Tudod, mikor akarsz utazni, tudod, mit néznél meg. A repjegy pont jó időszakban elérhető, a szálláskereső oldalon találtál olyan hotelt is, ami megfelelőnek látszik. De azért még várj egy picit a végleges foglalással! Amibe ezek kerülnek, az csak a teljes összeg egy része, és tudnod kell, mivel kell még kalkulálni.

Három nagyon fontos dolog van, amire pénzt kell szánni: közlekedés, kaja és kirándulások. Ázsiában például olcsóbbak a transzferek- feltéve, hogy nem kifejezetten turisták lehúzására szakosodott céggel kerülsz kapcsolatba. Ha magyarként utazol és kinti magyarokkal is kapcsolatba kerülsz, nem kell egyből elhinni, hogy sokkal jobban jársz velük. Egészen nyugodtan kérj több árajánlatot is, aztán majd eldöntöd.

Ha még soha nem voltál adott helyen, az autóbérlést erősen meggondolnám. Nézz utána, hogy nem jobbkormányos autók vannak-e ott, mert mondjuk Balin igen, és emiatt az eleve kaotikus közlekedésben nehéz külföldiként boldogulni. Arról nem is beszélve, hogy esetleg 20 óra repülés után kellene volán mögé ülni egy ennyire idegen országban.

Transzfereket szervezni nem bonyolult, és azért vannak nagyon becsületesen dolgozó magyarok is a világ minden részén, tehát nem mondom, hogy őket eleve kizárnám. De nekem leginkább az vált be, amikor a kiválasztott szállást nem a szálláskereső oldalon foglaltam, hanem közvetlenül velük vettem fel a kapcsolatot, megtárgyaltam a foglalást, és kértem tőlük transzfer ajánlatot. Balin például nem kevés hotelnek van saját autója és minibusza, és a transzfer pont azért igen kedvező árú, mert mellette náluk is szállsz meg. Ez egy olyan árukapcsolás, ami jó mind a két félnek. 

Hasonló módon rá lehet kérdezni az ellátásra is. Egy jó reggeli jól indítja a napot, ha esetleg csomagként, nagyon kedvező áron vacsora is kérhető, rettentően jól kézben tartható és tervezhető lesz a költségvetés az utazás alatt. Mivel a helyi hotelek többsége igyekszik több szolgáltatást nyújtani, bizony igen gyakran kirándulásokat is lehet szervezni rajtuk keresztül. Nekem nagyon jó tapasztalataim voltak ezekkel a programokkal. Igaz, magyar idegenvezetést is felesleges várni, viszont nagyon kedves, nagyon udvarias, a viszonyokat kitűnően ismerő, és remek programokat szervező helyieket ismertem meg. Az árak pedig időnként meghökkentően alacsonyak voltak.

Szóval ha nagyon kezdő vagy adott országban, akkor én javaslom, hogy nyugodtan kérdezz többeket is árakról, lehetőségekről. Válassz ki 2-3-4 szimpatikus hotelt egy-egy területen, írj mindegyiknek, érdeklődj transzferről, ellátásról (sok helyen a szálloda éttermének étlapját is elküldik, ne sajnáld az időt az árak ellenőrzésére!), programokról. És mellettük nyugodtan kereshetsz helyi programszervezőket, akár magyarokat is. Lesz a kezedben néhány árajánlat, és akkor tudsz összegezni.

Adj össze mindent: repülőjegyet, szállást, transzfereket, ellátást, programok költségeit. Add hozzá a vízum, illetékek árát- ha van ilyen. Erről megint érdemes előre tájékozódni! Ellenőrizd, hogy az útleveled érvényes-e. Hülyén hangzik, de ha véletlenül pont lejárt, és az utolsó pillanatban kell csináltatni, az is komoly plusz költség. Nézd meg azt is, mennyibe kerül az utasbiztosítás. Javaslom, hogy ezt az egészet foglald táblázatba- ez már csak azért is jó, mert a több helyről bekért ajánlatokat össze tudod hasonlítani. Végül a váratlan kiadások miatt erre még tegyél rá tíz százalékot, és akkor nagyjából helyben vagy: már tudod, hova, mennyi időre és mennyiért utazhatsz el.

Tudom, ez egy időigényes dolog, és könnyen lehet, mire a végére jutsz a folyamatnak, már rég le is csúsztál a "csak most, csak ennyiért" ajánlatról. De alapos tervezés nélkül felelőtlenség beleugrani valamibe, ami esetleg csak elsőre látszik nagyon előnyösnek. Az én legfontosabb tapasztalatom az, hogy periodikusan visszatérnek a jó repjegy akciók (a véletlenül elárazott, negyedáron adott jegyekről vagy lemaradsz úgyis, vagy megveszed de nem igazolják vissza, szóval ezek nem is kezdő utazóknak való ajánlatok), tehát ha egy ötlettől vezérelve előzetesen már körbejártad a témát, akkor az új ajánlat felbukkanásakor már pontosan tudsz mindent. 

Ebben a helyzetben pedig csak annyi a dolgod, hogy megy egy gyors levél a kinézett szállásnak, áll-e a korábbi ajánlatuk, van-e szobájuk adott időszakra, intézik-e a transzfert, küldjék meg a teljes árat a biztonság kedvéért. Ha pedig az megfelel, akkor már tényleg villámgyorsan lehet intézkedni. De csak azért ne ugorj fejest egy ajánlatba, mert azt hiszed, lecsúszol valamiről. Erről szó sincs: akkora a verseny a légitársaságok, hotelek és turisztikai szolgáltatók között, hogy egészen biztosan jön a következő kecsegtető ajánlat előbb-utóbb.

És mi van akkor, ha úgy látod, csak spórolással, konzerven és kenyéren élve, az összes fizetős programot kihagyva tudsz utazni? Akkor válassz más úti célt, amit meg tud fizetni. Meglehet, ez keményen hangzik, de évek tapasztalata van mögötte. Nem jó úgy hazajönni valami szuper helyről, hogy te pont csak olvashattál a legjobb látnivalókról mint azok, akik el se utaztak oda. Bármennyire olcsó egy adott ország, a menő programoknak mindenhol meg fogják kérni az árát. Ez egy olyan alapszabály, amit soha nem szabad elfelejteni- és ha valami épp most nem jön össze, engedd el a dolgot, mert ezernyi más, hihetetlenül jó helyre el tudsz jutni sokkal kevesebb pénzért.