Valóban reális abban reménykedni, hogy rendszeresen utazhatunk fillérekért a világ bármelyik sarkába? Szerintem az ilyen út nem a szabály, hanem a kivétel.

Az error fare igazi hívószó lett manapság. Mi is ennek a lényege? A repjegyértékesítő rendszerek mögött is emberek vannak, néha hibás adatok kerülnek fel, és ilyenkor meghökkentően olcsó repjegyárakat találhatunk- de hogy élhetünk-e velük, az egy egészen más kérdés.

Először is szögezzük le, az ütős akció nem error fare. Ha végigböngészi az ember az internet ismert last minute kereső oldalait, simán találhat trükközés nélkül 5-600 eurós utazást valamelyik karib-tengeri szigetre, repjeggyel, szállással, transzferrel. Az egy másik kérdés, hogy a magyar piac pici, sokkal kevesebb úti céllal, így innen nehezebb ilyet kifogni, míg a német, holland vagy angol utazók tényleg válogathatnak a szuper ajánlatok közt. 

Az error fare nevében is benne van, hogy egy hiba kihasználásáról szól az egész móka. Viszont az a sajnálatos helyzet, hogy azoknak az oldalaknak is lehet szabályzata, ahol ez megjelent, és ha fenntartják maguknak a jogot az elírások miatti árakon eladott jegyek visszavonására, sokat nem tehetünk. Legalábbis elég fura lenne, ha valaki jogászt bérelne fel, és egy Londonban vagy Bostonban bejegyzett céget próbálna perelni, mert a 400 eurós jegyet nem adják oda 4 euróért neki...

Valamikor régen, amikor a repülésben volt presztízs, akkor a légitársaságok talán azt mondták, pár ilyen becsúszott hibát inkább benyelnek, de nem fognak rossz sajtót keríteni maguknak. Csak hát a fapadosok miatt változik a világ, és nem a fapadosok szolgáltatási színvonala emelkedik, hanem a többi légitársaságé csökken- neves cégek sem adnak kaját rövid távú járatokon, szűkebbek az ülések ott is és így tovább. Pontosan tisztában vannak vele a cégek, hogy az error fare-re vadászók pont abból az olcsóságra utazó rétegből kerülnek ki, akiknél teljesen mindegy a légitársaság presztízse- keveset akarnak fizetni, slussz. Éppen ezért csak némi puffogást okoz, ha nem igazolják vissza a túl olcsón vett repjegyeket, de az kinek számít?

Ráadásul elkezdett mindenki ezekre utazni, tele van a net utazási csoportokkal, ahol error fare árakat osztogatnak meg. Azt nem gondolhatja senki komolyan, hogy a nagyobb cégeknek nincs alkalmazottja minden számottevő csoportban, aki figyel és egyből jelzi a megosztott hibákat, amik gyorsan korrigálhatók. Másrészt az se reális, hogy visszaigazoljanak hirtelen 3000 darab 27 euróért megvett világ körüli jegyet, ez egyszerűen túl nagy bukás. Párat benyeltek, ennyit nem fognak.

De tegyük fel, szerencsénk van, rátalálunk a szuperolcsó tokiói repjegyünkre, befoglaljuk, nevetve kifizetjük. Azaz... Az error fare nem olyan, hogy a mi általunk áhított úti célra, az áhított időpontban repülhetünk. Ehelyett megyünk ahova épp olcsó. Ez egyrészt nem érdekel mindenkit, másrészt nem is teheti meg mindenki. És ott van még az a gond, hogy várni kell minden másnak a foglalásával, amíg vissza nem igazolják a jegyet. Mert ha nem, de már kifizettünk hotelt, autóbérlést, hirtelen nagyon drága lett az út, ahova el sem mehetünk. És ki tudja, az utolsó pillanatban is meglesz-e még a kinézett olcsó, de príma helyen levő szállás...

Aki szemfüles, az különleges akcióban teljesen hivatalosan is vehet rettentően olcsó repjegyet. Nekem a rekordom egy európai városlátogatás volt, 258 forintos retúr repjeggyel. Igen, a BKV drágább volt Ferihegyre... Vettem last minute áron 10 ezer forintos repjegyet Egyiptomba, és voltak még hasonlóan jó lehetőségek. Van aki körbeturnézza a sajtót mert párszor kifogott nagyon jó error fare árat és máris gurunak számít, de jelen pillanatban nincs olyan ember, aki garantálni tudná, hogy a világ bármely részére, bármely időpontra tud a normál ár tizedéért vagy kevesebbért repjegyet intézni.

És szerintem nem is kell erről álmodozni. A repjegy mindig csak egy szelete a költségeinknek- szuper volt az egy eurós repjegy, de most is vehetek ugyanoda 16 euróért, ha rugalmas vagyok az időpontokkal. A szállás viszont akkor is, most is pénzbe kerül, vagy ha valaki couchsurfingre esküszik, a szállás ingyenes olcsóbb és drágább repjeggyel is.

Természetesen járjunk nyitott szemmel, figyeljük az akciókat, bepróbálkozhatunk error fare árakkal is, de az utóbbiakkal legyünk óvatosak. Inkább tervezzünk tudatosan, akár nagyon előre foglaljunk repjegyet, ha kötöttek vagyunk szabadság terén és a házifeladatot komolyan véve járjunk utána, hogy lehet fogni transzferen, szálláson, programokon. Vannak akik tanfolyamokat tartanak, ahol mesélnek a legális repjegyfoglalási, szálláskeresési trükkökről ennek is lehet értelme- aki többet tud, mindig előnyben van.

Vagy pedig ha rugalmasabbak vagyunk, bátran nézelődjünk akár a külföldi last minute ajánlatok közt is, nézzük meg, van-e esély olcsón eljutni a kiindulási állomásra (Bécsig, Németország déli részéig akár autóval, akár vonattal is elmehetünk, Belgiumba, Angliába akadhat olcsó repjegy, stb.). Még az is kiderülhet, hogy annyira jó a csomagár, mintha error fare árú repjeggyel kombinálnák korrekt szállásáokat- és ezt az ajánlatot még nem is szokás törölni...