Igazán vonzó téli úti cél az Afrikától nyugatra található szigetcsoport, csak épp nem könnyű a választás.

A Kanári-szigetekről azért beszélnek mostanában olyan sokat, mert kifejezetten könnyen elérhetővé vált: Budapestről négy szigetre is megy közvetlen fapados. A Wizzair és a Ryanair árai között böngészve az viszont egyértelműen látható, hogy Tenerifére drágább repülni mint mondjuk Fuerteventurára. Ám ügyesen lehet kombinálni a fapadosokat, például brüsszeli, eindhoveni megállóval a nagy szigetek mindegyike elérhető olcsóbb áron. Sőt, a kevésbé ismert szigetek (Gomera, La Palma, El Hierro) pedig simán elérhetőek komppal (Fred Olsen vagy Naviera Armas) netán repülővel (Binter Canarias vagy Canaryfly).

Épp ezért úgy veszem, mintha bármelyik közül lehetne válogatni. Ami fontos, a klíma a szigetek közelsége ellenére mind szigetcsoporton belül, mind szigeten belül erősen eltérő. Hiába emlegetik az "örök tavaszt" Tenerife északi részén télen hűvösebb és csapadékosabb idő vár, mint Fuerteventura délkeleti részén. Szóval aki inkább klasszikus nyaralásra vágyik, mindig a szigetek déli részén nézelődjön, itt több a hotel, szálláshely is. Más kérdés, hogy télen a 20-21 fokos vízben nem nagyon szoktak strandolni, de azért meg lehet mártózni.

Az szerintem nagyjából közös, hogy bármelyik szigetre utazik az ember, igazán szabadon bérelt autóval kalandozhat. Tenerifén és Gran Canarián a buszközlekedés is elfogadható, de a többin nem annyira jó. A bérautó viszont nem drága, az Autoreisen vagy a Cicar oldalán is lehet nézelődni. Onnantól kezdve viszont mienk a világ. A Kanári-szigetek nem igazán ideálisak az egy helyben üldögélő nyaralók számára, itt érdemes menni, kalandozni.

A legtöbb turista egyértelműen Tenerife és Gran Canaria szigeteken van, és ezek fővárosai az egyedüliek, amik afféle nagyvárosi élményt kínálnak. Aki ezekre tervez, készüljön arra, hogy néha dugóba futhat bele, sorban kell állnia, nehéz leparkolnia, és kerülgetheti a többi nyaralót. Viszont kétség sem férhet hozzá, hogy ezen a két szigeten mindenféle program van. Nagyszerű látvány a Tenerifét uraló hatalmas Teide vulkán, mint ahogy igazán szép Maspalomasnál a homokdűnék sora. Vannak szerpentines erdei utak mind a két helyen, a már említett nagyvárosok, ezeken a szigeteken van a legtöbb búvárközpont, lehet szörfözn, Tenerifén tipikus program a bálnas- a sor folytatható. Szóval ezeken nem lehet unatkozni.

Fuerteventura és Lanzarote afféle átmenet, itt is elég fejlett a turizmus, megtalálhat mindent az utazó, de nagyságrendlileg kevesebb a nyaraló (nem véletlen, hogy a repjegyárak is alacsonyabbak). Fuerteventura hosszú, homokos tengerpartjaival kellemes, nyugodt pihenésre ad lehetőséget. Lanzarote változatosabb, van egy vulkáni nemzeti park és kiépített látványosságok sora, talán ez a leginkább családbarát sziget. Nagy távolságok nincsenek, sok érdekeset látni, amelyek felkeresése családi programnak is kiváló.

La Gomera kicsit háttérbe szorul a nagy szomszéd, Tenerife mellett, pedig ez is nagyon szép sziget. Itt remek túraútvonalak vannak, azok számára ideális, akik bakancsot húzva akarják bejárni vadregényes tájait. Hihetetlenül szép erdőségei számítanak egyedinek. Nagyon hasonló ehhez La Palma is, számos jól ismert túrázási útvonallal, ám a sziget közepét uraló meghökkentően nagy vulkáni caldera miatt utóbbi számít valamivel vonzóbb úti célnak. El Hierro pedig inkább a vízi sportok kedvelőit, elsősorban a búvárokat vonzza, mert a felszín alatt sokak szerint látványosabb az élővilága mint a többi szigetnek. 

Mivel a szigetcsoport Spanyolországhoz tartozik, euróval lehet fizetni, mindenki felkészült a turizmusra, ezért az én meglátásom szerint az egyénileg utazók számára az egyik legideálisabb úti cél. Ha valaki még csak ismerkedik az egyéni szervezéssel, itt bátran belevághat. Venni kell egy közvetlen repjegyet netán egy átszállásost, úgy kell bérelni autót hogy a reptéren várjon, és válasszunk egy olcsóbb, de jól elérhető helyen levő apartmant. Ha barangolni fogunk, mit számít az, mennyire elegáns a szobánk, ahol csak aludni fogunk! Sőt, annyira változatosak a nagyobb szigetek, hogy néhol érdemes pár napot az egyik felén levő szálláson tölteni, pár napot a másikon. Döbbenetesen más arcát mutatja például Tenerife Puerto de la Cruzban, Santa Cruzban, La Lagunában vagy Playa de Las Americasban. Ugyanúgy óriási kontraszt Gran Canaria esetében Maspalomas, Las Palmas és Agaete között.

Kisgyerekkel ideális a kicsi, nem zsúfolt, sok érdekeset kínáló Lanzarote. Akik a túrázás szerelmesei és maguk mögött akarják hagyni a kitaposott ösvényeket, egy kis plusz szervezéssel próbáljanak eljutni Gomerára vagy La Palmára, garantálom, hogy életre szóló élményeket szereznek. A szörfösök szeretik a keleti szigeteket, Lanzarotét, Fuerteventurát vagy Gran Canariát. A búvárok körében Gran Canaria, Tenerife, El Hierro a legnépszerűbb. Ha valakinek több ideje van, szeret kalandozni, kombinálhatja az utakat: Gran Canariára repül, onnan pár nap után komppal vagy repülővel átmegy mondjuk Lanzarotéra, és onnan jön vissza. 

Szóval rengeteg a lehetőség, és rengeteg élményt lehet gyűjteni. Akár elvegyülünk a turistaáradatban, akár magunk mögött hagyjuk a nyaralók seregét, sok élmény vár. A feladat a szokásos: csináljuk meg a "házi feladatot", nézzünk utána jóelőre, hol mi várhat, találjuk ki a vázlatos útitervet (természetesen lehetőséget hagyva a rögtönzésre), és akkor biztosan nem fogunk unatkozni.